29.6.09

Crònica de l'acte de Gent Activa Palma en motiu del Dia de l'Alliberament LGTB





El passat dissabte 27 de juny, Gent Activa va celebrar el dia l'Alliberament LGTB a Palma. A més de ser el primer acte públic d'aquesta plataforma, també era el primer cop que l'esquerra independentista celebrava un acte d'aquestes característiques a Mallorca. D'aquesta forma, durant tot el dia es va muntar una paradeta informativa a la plaça de la Mare de Déu de la Salut, amb material del nostre col·lectiu i d'altres d'arreu de l'estat que lluitem per l'alliberament LGTB. Així mateix, , es va repartir el manifest de Gent Activa. El matí, finalment, es va pintar la pancarta davant la mateixa paradeta, fet que va apropar més gent a interessar-se per aquesta lluita.

Ja a l'horabaixa, la pedagoga i professora d'atenció a la diversitat Núria Martín va realitzar una xerrada al carrer, a la que acudiren més de 20 persones. Cal destacar que molta gent que passava pel carrer Sant Miquel es va interessar per la xerrada, que va acabar amb la lectura del manifest de Gent Activa Palma, que adjuntam dins aquesta notícia. La nota negativa la va posar el fet que la Policia Local no ens va deixar posar cadires al carrer, tot i tenir tots els permisos en regla, ja que el propi ajuntament ens havia proporcionat les cadires.

Finalment, des del nostre col·lectiu cridam a tots els habitants de Palma a combatre aquelles actituds que ataquen la llibertat sexual de les persones. Per acabar, valoram de forma positiva el primer acte públic del nostre col·lectiu i convidam a sumar-se a totes aquelles persones que volen donar una embranzida a la vida associativa de la nostra ciutat.


MANIFEST DE GENT ACTIVA PALMA AMB MOTIU DEL DIA PER L'ALLIBERAMENT LÈSBIC, GAI, TRANSSEXUAL I BISEXUAL

 
 
Benvolgudes companyes i companys, bon vespre a tothom.

Una vegada més, ens hem reunit avui per reivindicar els nostres drets com a persones que som. Uns drets, però, que des dels sectors més reaccionaris de la societat se'ns volen negar, encara. Precisament, hem triat aquest indret, devora aquesta església, per cridar ben fort davant d’aquells que per molt que vulguin esborrar-nos i eliminar-nos, nosaltres passam de la seva incultura i estimam i ens ho muntam com volem, com molt bé indica el lema de la diada d'enguany.
 
Malauradament, en els últims temps estam tornant a patir una revifalla del pensament homòfob, lesbofòbic, transfòbic i bifòbic que ens demostra que queda molta feina a fer per aconseguir la plena igualtat. Els avenços legislatius i jurídics que hem aconseguit (el reconeixement legal del matrimoni entre persones del mateix sexe o l’adopció d’infants) no han aconseguit anar al fons del problema, que no és altre que la vigència encara d’un model de societat profundament conservador, patriarcal i heterosexista. Un model que no és combatut amb tota la vehemència i des d'on caldria: el món de l'ensenyament.
 
Precisament enguany la nostra reivindicació es centra en el tractament de la diversitat afectivo-sexual en el sector de l’educació. Un punt que consideram clau i fonamental a l'hora d'inculcar als nins i a les nines el valors realment democràtics i d'acceptació d'aquesta pluralitat de relacions interpersonals. En aquest sentit, és molt preocupant que dins dels nous atacs i agressions moltes tinguin lloc a les aules. Dissortadament, cada vegada són més freqüents els casos d'assetjament, discriminació i fins i tot de violència física als centres educatius, pel fet de tenir una orientació sexual diferent a aquella considerada "normal" i políticament correcta. Podríem posar multitud d'exemples i ens adonaríem que un percentatge significatiu del jovent està farcit de prejudicis que ha rebut d’aquesta educació ultraconservadora i masclista.
 
Un cas model del que no s'hauria de tolerar mai l'hem viscut fa unes setmanes al col·legi Mare Alberta. En aquest col·legi es desqualifiquen les persones homosexuals titllant-les de "malaltes", com va denunciar el pare d'una alumna del centre. Un fet més propi dels moments més tenebrosos del nacionalcatolicisme franquista que no pas de l'any 2009. Des de Gent Activa consideram veritablement escandalós i un flagrant atemptat contra els drets humans que en centres educatius es permetin i autoritzin autèntiques aberracions antipedagògiques, amb una claríssima intencionalitat d'adoctrinament envers els infants. 

No obstant això, hem de ser conscients que les discriminacions s'estenen per molts altres àmbits, com ara el dels cossos de seguretat i la policia. En aquest sentit, volem recordar el cas de dos policies locals de Palma que han estat jutjats recentment per vexacions, tortures i humiliacions a les dependències policíaques de Sant Ferran contra un home presumiblement a la seva orientació sexual. Des de Gent Activa consideram inacceptable i vergonyós que des de la Regidoria d'Igualtat i Drets Cívics s'hagi fet tan poca feina, que l’activitat passi pràcticament inadvertida i que el ciutadà desconegui totalment quina és la seva funció. Pensam que hi ha una manca d'informació i sobretot una gran incompetència a l'hora de resoldre fets tan greus com els abans esmentats, tenint en compte que els dos agents són funcionaris públics, en teoria al servei de les persones.
 
Des del nostre col·lectiu ho volem deixar ben palès: sovint el tracte que es rep és senzillament denigrant i difamatori, la qual cosa en un país veritablement democràtic implicaria responsabilitats adequadament depurades. La lluita, idò, no està guanyada ni de bon tros. Per això, nosaltres, des de Gent Activa, continuarem denunciant i defensant el dret a viure i a gaudir de la nostra sexualitat com ens doni la gana. Tant si els agrada com si no, ens tindran sempre al davant i no ens deixarem trepitjar; cridarem ben alt i clar: SUPERAU LA IGNORÀNCIA; ESTIMA I MUNTA-T'HO COM VULGUIS!!!.
 
Hem  de ser dignes d'aquelles companyes i companys que fa 40 anys en un bar de Greenwich Village a Nova York començaren a rebel·lar-se, a fer-se sentir, pagant la seva valentia amb la pròpia vida.
 
Des d'aquest lloc, amb tota la càrrega que suposa realitzar aquest acte devora d’un símbol d'opressió com el que tenim al costat, convidam a tothom a continuar amb la lluita. Cadascú des de l'àmbit que vulgui i pugui, però en cap cas sense defallir. Serà un camí llarg i difícil, però al final acabarem per arraconar als que ens volen llevar la nostra veu i la nostra identitat.
 
La lluita continua, superau la vostra ignorància i estima i munta-t’ho com vulguis!

Moltes gràcies a totes i a tots per la vostra assistència...
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada